Ako ste dobili ulje za bradu ili balzam za bradu kako bi regenerisali svoju bradu, još niste završili sa brigom o njoj. Mi imamo bradu “u malom prstu”, a trebali biste i vi. Da ispravimo stvari: oblikovanje brade zahtijeva znanje i vještinu, te daje nevjerovatne rezultate i učinit će da izgledate zgodnije. A budući da su berbernice ovih dana pune ili ih je teško rezervisati termin, sada je savršeno vrijeme da naučite kako ukrotiti i oblikovati svoju bradu kako biste osvježili svoj izgled. Za savjete, obratili smo se poznatom berberu Irfanu Tepiću, koji je pomogao mnogim muškarcima da izgledaju najbolje što mogu, uključujući mnoge poznate ličnosti i profesionalne sportiste kao što su Damir Džumhur i Miralem Pjanić.

Postoji ispravan i pogrešan način za oblikovanje brade, a počevši od Movember-a i prolaska kroz zimu, morate imati na umu ove savjete.

Naučiti kako oblikovati bradu je umjetnost koja zahtijeva dobru dozu discipline i mnogo eksperimentiranja. Niko ne poznaje vašu bradu bolje od vas, stoga preporučujemo da isprobate najbolje proizvode za bradu koji vam odgovaraju.

Povezani članci
  • Koliko brzo raste brada
  • Najbolji preparati za bradu
  • 5 načina za uređivanje brade

Brzi sažetak

  • Pronađite svoj oblik brade. Okrugla lica zahtijevaju puniju bradu kako bi se izjednačile proporcije, dok uža lica moraju imati moderniju, profinjeniju bradu. Ovo je posebno važno dok, na primjer, puštate bradu za novembar bez brijanja.
  • Češljajte bradu u istom smjeru. Podrežite zaostale i preduge dlačice prema obliku i dužini brade koje najbolje izgledaju na vašem licu. Opet, imajte ovo na umu ako bradu puštate nešto duže nego inače, ili ste se prvi put odlučili na No Shave November.
  • Oblikujte solufe i uklonite sve dlačice koje se pojavljuju na vašim obrazima iznad linije brade.
  • Definirajte svoj vrat žiletom ili trimerom za bradu.
  • Popravite oko usana, pazeći da se dlačice ne protežu preko njih, te nastavite tako preciznim podrezivanjem nozdrva.

Budući da je svaka brada posebna, ne postoji jedan skup pravila koja se odnose na pronalaženje najboljeg stila brade za vas. Za njegu tokom cijele godine, sastavili smo razmišljanja o oblikovanju kraće, srednje i duže brade tokom vremena. Ovi savjeti se odnose na novembar bez brijanja i dalje, sve do zime i proljeća.

 

„Kada pogledam lice, vidim ga kao pejzaž“, kaže Irfan za Brudu. „Gledam strukturu. Volim da vidim vrh jagodica i volim da sve bude u proporciji. Mislim da ako imate vrlo usko lice, velika teška brada je prilično nadmoćna, ali ako imate šire lice, možete napraviti i širu bradu. Samo ga držite u proporciji sa strukturom vaše vilice.”

 

Ako planirate pustiti bradu, razmislite o dužoj kosi ili pramenovima. Dok podšišana brada izgleda sasvim dobro s kratkom kosom, duža brada s kratkom kosom možda neće najbolje odgovarati vašem izgledu. „Vaša brada mora biti proporcionalna kosi na glavi“, mišljenja je brico Irfan. “Ja sam onaj koji voli harmoniju i simetriju. Dakle, sve dok postoji balans, mislim da funkcionira. Teško je ako imate prorijeđenu kosu i nosite veliku tešku bradu; Mislim da je to van proporcija.”

Najbolja brada za muškarce sa trokutastim licima

Za muškarce sa širim jagodicama i šiljatom vilicom, ne možete pogriješiti s bradom. Pustite pune brkove s bradom, a da donji dio dlaka na licu bude kratak kako biste postigli ravnotežu.

Najbolja brada za muškarce kockastog lica

Ako ste blagoslovljeni isklesanom linijom vilice, dodatno je naglasite kružnom bradom, koja također može izdužiti vašu bradu i uravnotežiti kvadratne proporcije vašeg lica.

Najbolje brade za muškarce okruglog lica ili lica u obliku srca

Izrastanje pune, dugačke brade odličan je način da izdužite svoju glavu, što je odlično za muškarce okruglog ili srcolikog lica. Pobrinite se da bočne strane budu kraće kako biste uravnotežili izgled vaše brade koja se produžava.

Najbolja brada za muškarce ovalnog lica

Ovalno lice je oblik koji je najlakši za rad jer se uklapa u gotovo svaki stil brade. Ne možete pogriješiti s punom bradom, držeći obje strane da su guste, dok je donji dio kraći za volumenski završetak (pobrinite se da ispravite bradu ako postane previše kovrčava).

Najbolje brade za muškarce duguljastih, pravougaonih ili dijamantnih lica

Kada pokušavate podšišati bradu za ove oblike lica, pazite da strane budu kratke, a dno oblikujte zaobljenije kako biste ublažili uglove i pomogli da vaše lice izgleda punije.

Održavanje brade

Započnite stvari tako što ćete ukloniti dlačice s lica koristeći češalj sa širokim zupcima za četkanje kroz bradu. Ako ste zadovoljni dužinom, možete uzeti makaza za dotjerivanje da biste uklonili dlačice koje strše.

Ako ga već nemate, isplati se uložiti u trimer za bradu s nekoliko veličina – nastavaka. „Upotrebom mašinice za šišanje sa nastavcima vrlo je lako skinuti veći dio brade tako da ne izgleda neuredno“, kaže Irfan. Počnite s najdužom opcijom, a zatim se spustite dok ne pronađete pravu dužinu za sebe.

Možete isprobati tehniku ​​makaze preko češlja za precizno šišanje. Također možete kombinirati dvije metode koristeći češalj i trimer za bradu na najmanjoj veličini. Ne zaboravite ukloniti zalutale dlačice na obrazu pomoću trimera ili brijača.

Oblikovanje zulufa

Ako puštate bradu, moraćete da shvatite gdje završava kosa, a gdje počinje brada – govorimo o zulufima. Previše bradatih muškaraca odbacuje ovo područje kao “ničiju zemlju”, dozvoljavajući da kosa oko ušiju preraste.

 

„Ako ste vješti sa makazama ili češljem, možete da radite ono što radi berber: možete da napravite lijep konus. To je najbolji način, a mislim da je to lako napraviti sa mašinom za šišanje”, objašnjava Irfan. Počnite tako što ćete ošišati samo malo kose na mostu između kose i brade dok ne pronađete prihvatljivu dužinu.

Definisanje vrata

Muškarci puštaju bradu iz mnogo različitih razloga. Za neke muškarce, ideja je da traže prirodniji izgled. Međutim, nema ništa dobro u vezi sa bradom po vratu pećinskog čovjeka. Previsoko podcrtavanje vrata takođe može biti problematično, zbog čega možete izgledati neprirodno.

Generalno govoreći, obrijan vrat treba da bude prirodni produžetak od obline vašeg uha. Bradu bi trebalo podići za 2,5 do 3,5 cm iznad Adamove jabučice.

Brada oko usta

Čupavi brkovi možda odgovaraju legendarnom kauboju Samu Elliotu, ali nama ostalima ne stoje tako sjajno. Područje bradice oko usta zaslužuje posebnu pažnju kada oblikujete bradu.

“Pazite da vam brkovi ne prelaze preko gornje usne”, kaže Irfan. “Možete koristiti zaobljene makaze da to podšišate – iste zaobljene makaze koje koristite za podrezivanje dlačica u nosu su dobre i za podrezivanje tog područja gornje usne.”