Ako počnete da postajete pomalo znatiželjni o tome kako bi izgledalo vaše lice s nekom ozbiljnom bradom, ili se odjednom nađete otvoreni za ideju da puštate svoju bradu pored svega ostalog, onda ste na pravoj adresi.

Puštanje brade nije izgovor da ne držite do sebe i da se ne dotjerujete. Ne dozvolite da sa neurednom bradom izgledate kao neki homosapiens iz pećinskog doba. Umjesto toga, izgledajte kao glavni lik iz vašeg omiljenog filma kojeg ste trebali glumiti tako što ćete održavati bradu i redovno je njegovati I šišati, čak i ako sve to uključuje jednostavno dotjerivanje nekoliko puta sedmično.

Svaki momak koji je ikada nosio bradu razumije važnost održavanja. Održavanje brade pod kontrolom, čini da se osjeća bolje. To je isti razlog zbog kojeg se redovno šišate, pa zašto ne biste na istu brigu stavili i bradu?

Bez obzira koliko vam je brada duga ili kakav stil imate, znanje kako podšišati bradu je kamen temeljac čak i za najosnovniju rutinu njege dlaka na licu. Zaključak: ako imate bradu, morate znati kako je podšišati. Spremite se za podrezivanje čim vam brkovi dosegnu oko 1,5 cm dužine, ili dužinu “tvog malog nokta” prema adiju, vlasniku Barbershopa Barbarosa u Sarajevu.

Ako nikada niste podšišali bradu, zamolite svog frizera da to uradi umjesto vas je savršen način da vidite nakoji način se to radi i shvatite kako treba održati svoj izgled. Ali nemojte se oslanjati na frizera za svako podrezivanje brade. Ne samo da većina frizera uopće ne nudi samo podrezivanje brade, već ćete vjerovatno morati češće šišati bradu nego što ćete se šišati. Planirajte da “šišate bradu barem jednom sedmično”, kaže Adi, i prilagodite svoj raspored odatle, ovisno o tome koliko brzo raste.

Još uvijek niste sigurni? Objasnit ćemo vam u nekoliko jednostavnih koraka kako je najbolje da održavate bradu kod kuće bez da se brijete svakog jutra ili da posječujete berbera.

1. Operite svoju bradu

Prije nego što napadnete svoju bradu trimerom, morate je dovesti do osnovne linije, što znači dobro je oprati. Adi preporučuje korištenje šampona za pranje brade, koji će vam pomoći da očistite i omekšate dlačice na licu i olakšate šišanje. Uskočite pod tuš ili se nagnite preko lavaboa, zapjenite bradu i isperite. Kada završite, ne pokušavajte da ošišate mokru bradu – osušite je na brzinu ručnikom kako bi bila vlažna, ali ne natopljena.

2. Počešljajte bradu

Dok je vaša brada još vlažna, očešljajte je da biste se riješili zapetljavanja i olakšali uočavanje mrlja. Ako vam je brada kratka, češalj će vam pomoći, ali ako je duga ili gusta, možda će vam trebati četka. “Nemojte češljati previše jako”, kaže Adi, i uvijek češljajte naniže u smjeru rasta dlake. Za posebno gustu ili žilavu ​​bradu, on također preporučuje korištenje ulja za rast brade.

3. Uklanjanje dlačica koje strše

Prije nego što počnete s trimerom, odvojite trenutak da ošišate dlake, koje su zalutale i koje strše odvojeno od većeg dijela brade (svi ih imamo). Ako ste češljali bradu prema dolje, lako će stršiti. „Možete koristiti makaze i rezati ih malo po malo, ali iskreno, trimer će to brže obaviti,“ kaže Adi. Koristite trimer bez nastavaka i pažljivo odrežite sve dlačice koje strše, a da se ne približite samoj bradi.

4. Šišanje brade

Nakon što ste oprali, očešljali i odstranili suvišne dlačice, vrijeme je za glavni događaj: šišanje. Adi preporučuje da uvijek koristite trimer za bradu sa podesivim nastavcima po dužini kako biste olakšali ravnomjerno podešavanje dužine. Ako ste to već radili i znate koji nastavak vam daje željenu dužinu brade, možete ga staviti i krenuti. Ako niste sigurni koju dužinu želite, uvijek počnite s većim nastavcima i postepeno se spuštajte jedan po jedan dok ne postignete željenu dužinu.

Počnite tako što držite trimer pod uglom od 90 stepeni u odnosu na lice, a zatim lagano i ravnomerno pomerajte trimer niz lice u pravoj liniji. “Nemojte trimer zabijati prema licu”, kaže Adi, “i uvijek idite lagano.” Ako podrezujete uz dlaku, rizikujete da vam prorijedi brada; a ako idete niz dlaku (u smjeru rasta dlake), vaša brada će izgledati punije i lakše će se oblikovati. Prođite kroz cijelu bradu dok ne bude ujednačena. Ova tehnika je provjerena za kraću i dužu bradu, ali ako vam je brada predugački za najveći nastavak (a želite da je tako i zadržite), morat ćete je oblikovati slobodnom rukom. Nakon što savladate osnovnu obrezivanje, možete početi biti kreativni s različitim dužinama.

5. Definišite linije

DSC_0011-min

Dobra linija vrata je bitan dio svakog podrezivanja brade. Općenito, izrez vaše brade trebao bi biti malo iznad vaše Adamove jabučice, mišljenja je Adi. Koristeći trimer bez nastavaka, označite liniju koja povezuje vrh vaše Adamove jabučice sa uglovima vaše vilice ili ušiju sa obe strane (Adi preporučuje ravnu liniju, ali možete napraviti i blagi U oblik). Zatim obrijajte svu dlaku ispod nje. Da biste ga učinili dodatno čistim, navlažite kožu toplom vodom i nanesite gel za brijanje na kožu ispod brade. Brijačom obrijte preostalu bradu kako biste stvorili jasnu liniju između brade i vrata. Kada završite, pogledajte svoje lice pravo u ogledalo – ne biste trebali vidjeti dlake na vratu ispod brade i vilice.

Da biste ostavili prirodniji izgled na obrazima, obrijajte sve dlačice na obrazima, ali nemojte brijati jasnu liniju. Ali za oštriji, čistiji izgled primijenite istu filozofiju koju ste radili sa svojim vratom. Koristite trimer bez nastavaka da povučete liniju od uglova usta do zulufa prateći krivulju vaših obraza. Zatim koristite brijač i prozirni gel za brijanje da obrijete sve dlačice iznad njih.

6. Ne zaboravite podrezati brkove

Skoro ste gotovi, ali prije nego što odložite alat, ne zaboravite na brkove. Upotrijebite isti nastavak koji ste koristili za bradu i upotrijebite trimer u pokretima prema dolje kako biste podrezali ‘područje oko usta’. „Ako krenete kontra toga, skratit ćete je“, kaže Adi. Zatim ga počešljajte i makazama ili trimerom odrežite sve dlačice koje vam padnu na usne.

7. Stilizirajte svoju bradu

Spustite alat i uzmite balzam za bradu ili ulje za bradu. Zagladite malo bradu, ponovo je raščešljajte i „napravite oblik“, kaže adi. “Onda pogledaj sebe još jednom. Ako osjećate da još uvijek ima neravnina, možete se vratiti sa trimerom [ili makazama] i očistiti ih.”

8. Nemojte se plašiti da ponovite

Ako ste još uvijek početnik u šišanju brade, Adi upozorava da možda nećete dobiti savršeno podrezivanje prvi put. Nije sramota vratiti se na drugo (ili treće) šišanje ako niste 100 posto zadovoljni prvim pokušajem ili primijetite da je oblik iskrivljen. Možda će biti potrebno dan ili dva da primijetite, ali ako to uočite, počnite od prvog koraka.